Oyunlarda Kullanılan Terim ve Kısaltmaların Anlamları

Oyunlarda Kullanılan Terim ve Kısaltmalar
Ek1: Oyunlarda Kullanılan Terim ve Kısaltmaların Anlamları

Yıllardan beri oyun dünyasının dijital varlığı ile birlikte ortaya çıkan yepyeni bir lügat bulunmaktadır. Dijital dünyanın ve oyunlarda kullanılan kısaltmaların da tabi ki dünyamızda da belli bir karşılığı bulunmaktadır. Bu karşılıklar bazen oyuncuların canını yakacak türden ince iğnemelerle dolu oluyor bazen ise sadece kendi durumunuzu anlatmak amacıyla kullanılıyor. Birçoğu İngilizce’de bulunan kelimelerin değiştirilip yeni kelime türetilerek hazırlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Dijital dünyanın müdahil olduğu birçok alanda belirli kesimler rahatsız olsa da artık günümüz yaşamının vazgeçilmez birer parçası haline gelmiş bulunmaktadır.

Özellikle oyunlar içerisinde ya da oyunlar gibi eğlenceli topluluklarda görebileceğiniz birçok terim ve kısaltmaları sizler de rahatlıkla öğrenebilecek, günlük oyun hayatınıza adapte edebileceksiniz. Aşağıdaki listemizde oyunlarda kullanılan terimler ve anlamları bulunmaktadır:

 

Oyunlarda Kullanılan Terimler ve Kısaltmalar

Fail: İngilizcede başarısızlık anlamına geldiği gibi oyun dünyasında da aynı anlamı taşımaktadır.

GL: Good Luck kelimelerinin kısaltmasıdır ve genel olarak maç başlarında iyi şanslar dilemek adına yazılmaktadır.

HF: Have Fun kelimelerinin kısaltmasıdır ve genel olarak bu da maç başlarında söylenerek iyi eğlenceler temennisinde bulunmak amacıyla yazılmaktadır.

Smurf: Halihazırda yüksek ranklı hesabı olmasına rağmen düşük ranklı hesaplara girerek, düşük seviyedeki oyuncuları rahatlıkla aşıp rank atlayan kişinin hesabına verilen isimdir.

Lag: İnternetinizin oyununuza ait gönderdiği ya da oyununuzdan aldığınız verilerin hızlı bir şekilde işlenmemesi sonucu oyununuzda yaşadığınız yavaşlama, gecikme anlamına gelmektedir.

GG: Good Game kelimelerinin kısaltmasıdır ve genel olarak maç sonları oyunlarını beğendiğiniz kişilere “İyi oyundu” demek için kullanılmaktadır.

BRB: İngilizce’de Be Right Back kelimelerinin kısaltmasıdır ve PC başından ayrılmak zorunda kaldığınız zamanlarda bunu yazdığınız takdirde takım arkadaşlarınızın sizin PC başında olmadığınızı anlamasına yarar.

Noob: Daha yeni başlamış ya da hiç iyi oynayamayan kişileri yermek için kullanılan bir terimdir.

Griefers\Griefing: Kısaca mızıkçılık yaparak sizinde oyununuzu oynamanıza engel olmaya çalışan kişilere söylenen bir terim. Bilerek takım arkadaşlarını vurmak, yerinizi karşı takıma söylemek vb. gibi örneklendirebiliriz.

AFK: İngilizce karşılığı Away From Keyboard kelimesinin kısaltmasıdır. Oyuncular klavye başından ayrıldığı zaman bunu yazarak PC başında olmadıklarını belirtirler.

Aimbot: FPS oyunlarda özellikle kullanılan bir terimdir. Oyunculardan herhangi birisinde hile olduğu takdirde bu terim kullanılır

Boost\Boosting: Oyuncunun hak etmediği bir rank’a daha iyi başka oyuncu tarafından çıkmasıdır. Boosting genel olarak olduğu rankta iyi oynayamayan kişileri yermek için de kullanılmaktadır.

KS: Kill Steal kelimelerini kısaltmasıdır ve sizin tam düşüreceğiniz oyuncuya son vuruşu başkasının yapmasıyla ve skor’un ona gitmesiyle ortaya çıkan bir durumdur.

Kill Streak: Oyunlarda aynı rakibi ya da rakibe ait oyuncuları tekrar tekrar ölmeden indirmeyi anlatan bir kelimedir.

No-Scope: Bu kelime dürbünlü silahların dürbününü açmadan adamı vurduğunuzda söylenen bir terimdir.

Rage Quit: Sinirlenen bir oyuncunun öfkesi sebebiyle oyundan çıkmasına denir.

Speedrun: Bütün oyun imkanlarını kullanarak en hızlı şekilde oyunu bitirmeye denir.

 


1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.