Türk Oyunu Pusat Oyun Hakkında Bilgiler (!)


Öncelikle en başta size belirtmek isterimki bu yazı 2 farklı tarih arasında yazılmıştır. 1. kısımda dışardan sadece siteleri ve sayfaları doğrultusunda yapılan araştırma sonucu yazılan yazıdır. 2. kısım ise çeşitli araştırmalar sonucu yazılan yazıdır.

1. Kısım

Bildiğiniz gibi ilk Türk MMOFPS oyunu örneği olan Zula Oyun, Türkiye'de sektöre belki farklı bir bakış getirmişlerdi. Fakat bildiğiniz gibi Zula Oyun başlangıcından şu anki dönemine kadar olan sürede genel olarak paraya dayalı P2W bir sistem oluşturdular. Kitlesi 15.000 kişi üzerindedir. Ülkemizde oyun sektörü aşırı gelişmiş değil ismimizi duyuran Crysis, Mount And Blade gibi son derece kaliteli yapımlar oldu. Pusat Oyun çok geniş bir yapımcı sayısına sahip bir oyun değil gençler tarafından başlatılan güzel bir proje şirketleri Çanakkale'dedir. Umarımki daha iyi yerlere gelebilirler. Pusat Oyun'un anladığım kadarıyla kitlesel amacı Zula, Wolfteam gibi paraya dayalı oyunların kitlelerini hedef alıyor. Türkiye'de Türk oyunu 2. MMOFPS oyunu olan Pusat Oyun'un forum'undan derlediğim bilgileri paylaşıcam.

Pusat Oyun, War Inc. oyununun kullandığı oyun motoru ile yapılmıştır. Oyunda 2 adet takım vardır Pusat ve Yıldırım olarak.

Pusat Oyun'daki haritalar Counter Strike serisinde alışkın olduğumuz Dust 2 ve fy_snow haritaları dışındaki tüm haritalar özgün ve Türkiye'deki şehirleri benimsenerek yapılmış haritalardır. Oyun 07.09.2017 bugünün tarihi ile hala kapalı beta sürecindedir. Şu an'a kadar 5000'den fazla kişi kapalı betaya katılmıştır. Kapalı betanın amacı bildiğiniz gibi oyuncuların görüş ve önerilerini dinlemek için büyük bir fırsattır. Pusat Oyun ekibide bütün oyuncuların önerilerine ve şikayetlerine olduğu gibi açıklar. Hatta oyuncuların silah tasarımları ve harita tasarımlarınıda öneri olarak istiyorlar.
Pusat Oyun'un amaçlarından biriside P2W olayını ortadan kaldırmak istemeleridir. Bu yüzden oyundaki piyasada gördüğümüz diğer P2W oyunlar gibi değilde bütün oyuncuları eşit hale getirmeyi hedeflemişlerdir. Herkesin eşit olduğu yerde kişinin oyunculuğu ve rekabetin tadı olur. Bu ana amaçtan umarım hiç sapmazlar.

PUSAT Minimum Sistem Gereksinimleri:
OS: Windows XP SP3 or higher
CPU: Intel Core 2 Duo 1.8GHz or similar AMD
Ram: 2GB of RAM
HDD: 2GB of HDD space
Video: nVidia 9600 or similar ATI, 512MB dedicated video memory
Video: Pixel shaders 3.0

Kapalı beta sürecindeki indirme boyutu 1.5 GB civarıdır. Tabi oyun tamamıyla açılana kadar bu boyut artacaktır. Oyun içerisindeki itemlere sahip olmak için sadece oynamanız gerekmektedir. Oyun oynadıkça Pusat Parası kazanarak kendi itemlerinizi geliştirebilirsiniz. Kimse keyfine göre para verip direk sahip olamayacak hiçbirşeye.

Oyun İçi Görüntüler


Oyun hakkında daha detaylı bir bilgim yok. Sadece onların açıklamaları ve forumlarından topladığım bilgileri derledim. Bazı kesim oyunun başka bir oyun olduğu sadece Türkçeleştirildiğini söylüyor bu konuda herhangi bilgim yok.

2. Kısım

Oyun 1. kısımda bahsettiğim gibi War INC. oyununda kullanılan oyun motoru ile yapılmamıştır aksine doğrudan oyun alınmıştır. War Inc. Battle Zone ücretsiz oynanılabilen basit bir arayüzü olan FPS oyundur fakat bir süre sonra yapımcıları oyundan ümitlerini kesince piyasanın oğlanı haline gelmiş oyun ve çalışmalarını durdurmuşlar. Oyunun tüm kaynak kodları vs. yayınlanmış.

Steam'e bile ekleniyor bir süre sonra War Inc. fakat dediğim gibi yapımcıları çalışmaları durdurunca oyun Steam'den bile kaldırılıyor.

İşin çetrefilli kısmına gelelim. 1. kısımda bahsettiğim gibi ufak çaplı olan Türk arkadaşlar bu oyunu Türk oyunu diye yayınlamaya ve üzerinde çalışmalar yapmaya başladılar hiçbir fikrim yok. Fakat ortada birşeyler için çok fazla çabalayan bir yönetici ekibi vs. yok ortada. Mesela işin en komik yanı "Türk yapımı oyun" adı altında çıkardıkları Pusat Oyun'a geçenlerde Türkçe yama getirildi :D Hatta oyunu ilk indirdiğimiz zamanlarda PusatOyun'un masaüstü icon'unda War Inc. iconu gösteriliyordu tabi bunu sonraları değiştirdiler ama geç kalınmıştı.

Açıkcası işin en başında bu iş falsolu bir iş. Mesela bu oyunu Türk oyunu diye tanıtmayıp bu oyunu Türkçeleştirerek piyasaya sürmek istiyoruz deselerdi bile ileride sakata geliceklerdi. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Üzücü gerçekten. Ben sevinmiştim başlarda kötü grafik/oynanış/optimizasyon olsa bile en azından bizimkiler birşeyler yapmaya çalışıyor diyordum ama yok ya.



Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.