Embriyo Donasyonu Nedir?


Embriyo Donasyonu Nedir?

Son yıllarda tıp ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler embriyo alanına da yansımış durumdadır. Tüp bebek tedavileri başta olmak üzere embriyo donasyonu gibi farklı uygulamalardan bahsetmek mümkündür. Yaşanan yeni gelişmeler sayesinde yumurta sayısı yetersiz olan ya da çeşitli nedenlerden dolayı yumurta üreteme kadınlara anne olma şansı tanınmaktadır.


Embriyo Donasyonu Nasıl Tanımlanır?

Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi gören kadınlar birden fazla yumurta üretebilirler. Bu durumda kadının ürettiği fazla yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar spermle döllenerek embriyolar oluşturulur. En iyi ve en uygun embriyolar tip bebek tedavisinde kullanılır. Ancak kalan embriyolar için kadınlara farklı seçenekler sunulur. Bu embriyolar atılabileceği gibi farklı yöntemlerle de yeninden değerlendirilebilir.

Tüp bebek için seçilen yumurtaların dışında kalan yumurtalar çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Bazı kadınlar tüp bebek sürecinde toplanan bu yumurtaları dondurmayı tercih etmektedir. Yumurta dondurma sayesinde kadınlar ilerleyen yıllarda da anne olma şansına sahip olur. Diğer yandan bazı kadınlar ise toplanan bu embriyoları tıbbi araştırmalar ya da anne olamayan diğer kadınların anne olması için bağışlamaktadır.


Embriyo Donasyonu Sonucunda Bağışlanan Embriyoları Kim Kullanır?

Embriyo donasyonu biyolojik yollarla çocuğu olmayan kadınlara bir seçenek sunar. Tüp bebek tedavisi sırasında fazla embriyolarını bağışlayan bir kadın, çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamayan başka bir kadın için umut ışığı olabilir. Bu kadınlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedavi edilemez kısırlık sorunu yaşayan kadınlar
  • Kısırlık sorunu yaşayan bekar kadınlar
  • Embriyo kaynaklı sorunlar nedenle birkaç kere bebek kaybetmiş kadınlar
  • Çeşitli genetik sorunları olan ve çocuğuna bu sorunları aktarmak istemeyen kadınlar

Bu kriterleri sağlayan kadınlar çeşitli tıbbi ve psikolojik testlerden geçmeleri gerekir. Testlerin sonucunda uygun olan kadınlar, başka bir kadın tarafından bağışlanan embriyolarla anne olabilirler.

Embriyo Donasyonu Başarılı Olur Mu?

Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi embriyo donasyonu ile hamile kalmak da çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu nedenle bu sürece girmeden önce embriyoları alacak olan kadının çeşitli testlerden geçmesi gerekmektedir. Yapılan testler, embriyo donasyonu yöntemi ile anne olmak konusunda herhangi bir sorun olup olmadığını gösterir. Test sonuçlarına göre izlenecek adımlar belirlenebilir.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.